IZBERI JEZIK

TURISTIČNA PONUDBA

CELJE

Celje je mesto grofov, že od nekdaj na križišču pomembnih poti. Tu se skriva zakladnica zgodovine iz obdobja antične Celeie in vznemirljivega srednjega veka. Nad mestom se še danes dviguje grad, ki je največja srednjeveška utrdba v Sloveniji in ki ga lahko obiščete vsak dan v letu. V starem mestnem jedru, kjer se čuti veselje do življenja, se lahko kot grofje naužijete vsega dobrega. V Turistično informacijskem centru poiščite namige za obisk muzejev, galerij, mestnih četrti in poti, ki vodijo iz središča v zeleno zaledje Celja. Navdušila vas bo razstava o Celjskih grofih, pozirali boste lahko v fotografskem ateljeju Pelikan ali raziskali dediščino antične Celeie, ki so jo poimenovali kar Troia Secunda

(druga Troja). V Mestu pod mestom se vidi, kako so slavni Celjski

postali glasniki humanizma in renesanse na Slovenskem, saj so antične kipe vgradili v srednjeveško obzidje in arhitekturo. Vstopite v celjski časovni stroj in spoznajte zgodovino Celja.

STARI GRAD CELJE

Odkrijte skrivnostne kotičke gradu, občutite moč zgodovine in vstopite v življenje ene najmogočnejših evropskih rodbin poznega srednjega veka. Po grajskem kompleksu vas bo vodilo 11 usmerjevalnih tabel, ki vam bodo omogočile samostojno raziskovanje gradu in njegove zgodovine.

CELJSKI DOM

Čudovita zgradba na Krekovem trgu je bila nekoč Nemška hiša. Zgrajena je v neogotskem slogu in je vse do razpada stare Avstrije veljala za družabno središče celjskega nemškega meščanstva. Kasneje je bila preimenovana v Celjski dom, ob njem pa raste največja platana v Sloveniji. Krekov trg je tudi idealno izhodišče za sprehod po mestu.

NARODNI DOM

Neorenesančna zgradba Narodnega doma stoji na Trgu celjskih knezov, ki ga krasijo steklene kupole. Zgrajen je po načrtih češkega arhitekta in je nekoč predstavljal kulturno in družabno središče celjskega slovenskega meščanstva. Danes so v njem prostori Mestne občine Celje.

KNEŽJI DVOR IN POKRAJINSKI MUZEJ

Knežji dvor je bil nekoč rezidenca Celjskih grofov, danes pa v njem domuje Pokrajinski muzej Celje. V njem sta na ogled edinstveno razstavišče rimske dobe, Celeia – mesto pod mestom, in razstava Grofje Celjski, ki prikazuje vzpon in padec dinastije Celjskih. V Pokrajinskem muzeju Celje si lahko ogledate tudi razstavo o svetovni popotnici Almi M. Karlin ter znameniti Celjski strop.

TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER S PAVILJONOM ZA PREZENTACIJO ARHELOGIJE

Med prenovo mestnega jedra so bili na Glavnem trgu odkriti prostori dveh rimskih vil, ki sta bili razkošno opremljeni s stensko poslikavo, talnimi mozaiki ter toplozračnim ogrevanjem. Del teh arheoloških najdb je prezentiranih in so na ogled v Paviljonu za prezentacijo arheologije. Zanj je mesto prejelo najprestižnejšo nagrado na področju konservatorstva v Evropi: European Heritage Award / Europa

Nostra Award 2019. Tu se nahaja tudi moderno zasnovan Turistično informacijski center, ki skupaj s paviljonom predstavlja zanimivo turistično točko za domače in tuje obiskovalce.

MESTNI MAGISTRAT IN MUZEJ NOVEJŠE ZGODOVINE CELJE

Muzej se nahaja v stavbi nekdanjega mestnega magistrata in tam so na ogled razstave, ki prikazujejo življenje v Celju v 20. stoletju, imenovane Živeti v Celju, zobozdravstvena zbirka in občasne razstave, otrokom pa je namenjen edini otroški muzej v Sloveniji, imenovan Hermanov Brlog. Del muzeja sta tudi prostor spomina na žrtve nacističnega nasilja Stari Pisker ter Fotoatelje in galerija Pelikan, ki je edini primer ohranjenega steklenega ateljeja s konca 19. stoletja na Slovenskem.

 

CENTER SODOBNE UMETNOSTI CELJE

Center sodobnih umetnosti je prostor sodobne umetnosti, prostor raznolikosti in povezovanja, ki so mu blizu ideje enakosti, sprejemanja in sodelovanja. Obsega tri razstavne prostore: Likovni salon, Galerijo sodobne umetnosti in Galerijo Račka. S hranjenjem, novimi pridobitvami in občasnim predstavljanjem stalne zbirke, ki

zajema umetniška dela avtorjev s celjskega prostora, dela slovenskih avtorjev in nekaterih tujih umetnikov, ki so gostovali na rezidenci v Celju, se vpisuje med najpomembnejše prostore moderne in sodobne umetnosti v regiji.

 

TEHNOPARK

Tehnopark predstavlja največji znanstveno-zabavni park v Sloveniji. V več nadstropjih so na voljo številne interaktivne vsebine in eksponati, ki na poučen in atraktiven način prikazujejo naravne pojave, delovanje elektrike, zgradbo in delovanje človeškega telesa, »resničnost iluzij« in tehnološke izzive prihodnosti.

TROPSKA HIŠA: OAZA NARAVE V SRCU MESTA

V Tropski hiši  v Celju se obiskovalci sprehodijo skozi pet različnih ekosistemov sveta s številnimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. 

 

CELJSKA KOČA

V neokrnjeni naravi, približno 9 km iz Celja, se nahaja hotel Celjska koča, priljubljen športno rekreativni center za vse generacije. Za adrenalinsko zabavo so na voljo Pustolovski park, spust po ziplinu in vožnja po »bob stezi«. Kolesarji bodo našli tu številne kolesarske poti različnih težavnostnih stopenj, ljubiteljem pohodništva pa je na razpolago mreža pohodniških poti. V zimskem času je Celjska koča priljubljeno smučišče z odličnim sistemom umetnega zasneževanja, razsvetljavo za nočno smučanje ter otroškim poligonom in tekočim trakom.

ŠMARTINSKO JEZERO

Približno 7 km izven središča Celja v smeri severa najdete veliko oazo – Šmartinsko jezero. Jezero namreč predstavlja stičišče priložnosti za počitek, rekreacijo in zabavo na vodi. Okoli dela jezera poteka lepo urejena sprehajalna in kolesarska pot. Med raziskovanjem se lahko okrepčate v katerem izmed lokalov ali pa si spočijete noge na klopi ob vodi. Če vas bolj kot pešpot kliče voda, pa zavijte v čolnarno, kjer lahko izbirate med čolnom, kajakom ali pedolinom. Po jezeru se lahko podate tudi s SUP-om ali pa se preprosto odločite za skok v vodo, ko je celjsko sonce prevroče.

 

DREVESNA HIŠKA Z MESTNIM GOZDOM

Kjer je nekoč stala skromna drevesna opazovalnica, danes med krošnjami celjskega mestnega gozda stoji največja čarobna drevesna hiša v Sloveniji. Dih jemlje s svojim sodobnim videzom, ker je v celoti izdelana iz lokalnega lesa, pa se lepo povezuje z gozdnato okolico. Odprta je za obiske posameznikov in skupin, vanjo pa največkrat zaidejo družine, šolske skupine ali turisti, ki si zaželijo unikatne izkušnje v naravi. Doživetje dopolnjujejo tudi dogodki, ki se pogosto odvijajo v hišici in njeni okolici – delavnice, koncerti, pesniški večeri in mnogo več.