IZBERI JEZIK

DOBRODOŠLI V SLOVENIJI

Slovenija, uradno Republika Slovenija, je evropska država z zemljepisno lego na skrajnem severu Sredozemlja in na skrajnem jugu Srednje Evrope. Slovenija meji na zahodu z Italijo, na severu z Avstrijo, na severovzhodu z Madžarsko in na vzhodu in jugu s Hrvaško. Leži na stičišču alpskega, sredozemskega, panonskega in dinarskega sveta. Površina 20.271 km² uvršča Slovenijo med srednje velike evropske države. Dolžina državne meje znaša

1.382 km, od tega je 921 km kopenske, 413 km rečne in 48 km morske meje.

Slovenska obala Jadranskega morja je dolga 46,6 km. Glavno mesto je Ljubljana, ki je gospodarsko, kulturno in politično središče, najvišji vrh pa je Triglav (2864 m).

URADNI JEZIK: SLOVENŠČINA

GLAVNO MESTO: LJUBLJANA

PREBIVALSTVO: 2.108.977

VALUTA: EVRO

ČASOVNI PAS: 

zimski – CET (UTC+1)            

Poletni – CEST (UTC+2)

KLICNA KODA: +386

DOBRODOŠLI V CELJU

Prva naselbina na področju današnjega Celja se je pojavila v času halštatske kulture za časa keltov in starogrških zgodovinarjev je bil kraj znan pod imenom Keleja, kar je pomenilo v starem keltskem jeziku zaklonišče. V 1. stoletju pr. n. št. se je razvilo močno naselje, kjer so kovali noriški denar vse do leta 15 pr. n. št. Takrat so naselbino osvojili Rimljani in jo poimenovali Civitas Celeia.

Leta 45 je dobilo mestne pravice pod vladavino rimskega cesarja Klavdija. Bogato in gosto antično naselje je bilo zavarovano z obzidjem in obrambnimi stolpi znotraj obzidja pa so mesto krasile več nadstropne palače, široki trgi in ulice. Mesto je imelo vzdevek Troia secunda, kar pomeni druga Troja. Tako kot Troji je tudi Celju sledilo porušenje v 5. in 6. stoletju v času velikih selitev. Mesto so nato začeli obnavljati v zgodnjem srednjem veku pod imenom Cylie.

Danes ima ta kraj statut mestne občine Celje in je center upravne enote in središče Savinjske statistične regije. Leži med sotočju reke Savinje in Voglajne v Spodnji Savinjski dolini. Mesto je locirano na 241 metrih nadmorske višine in ima približno 50.000 meščanov. Mesto je zaradi svoje lege pomembno na področju sejmov in prireditev, kot tudi ima krepko športno zgodovino. Je tradicionalno najpomembnejše atletsko središče v Sloveniji s prvim samostojnim atletskim klubom in stadionom. V športni Dvorani Zlatorog domuje Rokometni klub Celje.

0:00
0:00

SLEDITE NAM IN BODITE PRVI OBVEŠČENI

0:00
0:00